Kaip įprasti gerti vandenį, kai nejaučiamas poreikis?

Prasidedant pavasariui, mitybos specialistai įspėja – po žiemos kiekvienam privalu gerti daugiau vandens, o dauguma lietuvių jo išgeria gerokai per mažai – vos 1 l per parą. Pasak dietologės Vaidos Kurpienės, toks kiekis vandens yra nepakankamas palaikyti sveiką organizmo veiklą ir gerą savijautą.

 

Gyvybiškai svarbus įprotis

Šaltuoju metų laiku natūraliai norisi mažiau vandens, todėl pavasario pradžioje organizmui jo ypatingai trūksta. Visuomenės sveikatos instituto ir kiti moksliniai tyrimai parodė, kad lietuviai ne tik netinkamai maitinasi, bet ir geria per mažai vandens. Tą patvirtino ir vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ inicijuoto Didžiojo savijautos testo rezultatai, parodę, kad 6 iš 10 testą atlikusių gyventojų per parą išgeria 1 l ar mažiau vandens. Tai kur kas mažesnis kiekis nei rekomenduoja sveikatos specialistai.

„Privalu palaikyti tinkamą skysčių kiekį organizme visais metų laikais, nes kiekviena mūsų kūno ląstelė turi būti pakankamai aprūpinta vandeniu. Įprotis gerti vandenį yra gyvybiškai svarbus, tačiau, kaip matome, lietuviai šaltuoju periodu vengia vartoti skysčius. Daugiau vandens reikia gerti žmonėms, valgantiems daug mėsos, pieno, perdirbtų pramoniniu būdu produktų, o mažiau vandens – vartojantiems daug šviežių daržovių. Testas būtent taip ir nupiešė vidutinį lietuvį, tad vandens klausimas tampa ypač aktualus“, – teigia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 

Troškulys gali apgauti

Dažnai manoma, kad gerti vandenį reikia pajutus troškulį, tačiau, kaip teigia mitybos specialistė V. Kurpienė, troškulį žmogus jaučia, kai organizmui ima trūkti vos 0,5-1 litro vandens. Kai vandens trūksta daugiau – troškulio jausmas prarandamas. Gali norėtis valgyti, o ne gerti. Tačiau, kaip įprasti gerti vandenį, kai nejaučiamas poreikis?

„Svarbu suprasti, kodėl reikia gerti vandenį. Tai ne bausmė, o pagalba jūsų kūnui – juk visi norime būti žvalesni, sveikesni, pasitikti pavasarį pilni jėgų. Šaltuoju metu laiku gerkite šiltą (40-50 laipsnių) vandenį, karštuoju kiek vėsesnį (20-50 laipsnių) vandenį. Pradėkite dieną stikline ar dviem šilto vandens. Vandenį geriausia išgerti per 5-10 minučių nuo atsikėlimo – taip pažadinsite savo virškinimo sistemą ir pasiruošite pusryčiams. Rekomenduoju prieš kiekvieną valgį 20-30 minučių iki maisto išgerti po stiklinę (300 ml) vandens. Taigi 1,5 litro išgersite labai paprastai. Dar pora puodelių arbatos tarp maisto – štai ir 2 l vandens išgerti. Panašius patarimus gausite ir dalyvaudami „21 dienos iššūkio“ programoje“, – patarimais dalinasi V. Kurpienė.

 

 

Pranešimas spaudai

 

Palikite komentarą