Kartu maistą ruošiantys vaikai – valgesni ir sveikesni

Ką daryti, jei vaikai raukosi vos išvydę daržoves ir nenori maitintis sveikai? Atsakymą su tokia problema susidūrusiems tėvams turi kompanijos „Nestlé“ mokslininkai. Neseniai jų atlikto tyrimo duomenys atskleidė, kad atžalų įtraukimas į maisto ruošimo procesą turi teigiamą poveikį vaikų pasirinkimams.

Valgo sveikiau ir daugiau

„Nestlé“ tyrimų centre Lozanoje (Šveicarija) atlikto tyrimo metu buvo lyginama, ką valgyti renkasi vaikai, kurie patys tėvams padėjo ruošti maistą ir tie, kurie to nedarė. Paaiškėjo, kad kartu su tėvais maistą ruošiantys vaikai valgo kur kas daugiau daržovių nei tie, kurie virtuvėje kartu su gimdytojais nesisukioja.

Asociatyvi nuotr.

Asociatyvi nuotr.

„Mes nustatėme, kad vaikai, kurie buvo virtuvėje ir maistą  gamino kartu su tėvais, valgė  daugiau, be to, valgė žymiai  didesnį kiekį daržovių. Rezultatai rodo, jog įtraukus vaikus į  maisto ruošą, galima formuoti sveikos mitybos įpročius ir  padidinti daržovių  suvartojimą“, – sakė tyrimą atlikusiai  mokslininkų komandai vadovavusi gydytoja  dietologė Klazine  van der Horst.

„Nestlé“ tyrime dalyvavo 47 tėvai su savo atžalomis nuo 6 iki  10 metų amžiaus. Tėvų  buvo prašoma paruošti patiekalus iš  įvairių maisto produktų, įskaitant vištieną, salotas,  žiedinius  kopūstus ir makaronus.

Pusė eksperimente dalyvavusių vaikų įsitraukė į valgio  gaminimą, kita pusė galėjo tiesiog  žaisti, kol jų mama ar tėtis  ruošė pietus. Šio eksperimento rezultatai parodė, kad vaikai,    ruošę maistą kartu su tėvais, valgė beveik 76 proc. daugiau  salotų ir 27 proc. daugiau  vištienos, taip pat suvartojo iki 25  proc. daugiau kalorijų.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad tėvai turėtų  atkreipti dėmesį į šio tyrimo  rezultatus, nes vaikystėje  užtikrinta tinkama mityba vaikui padės užaugti sveikam.

„Iš tiesų apie tinkamą mitybą reikia galvoti vaikelį dar tik  planuojant. Tiek besilaukdami, tiek augindamį vaiką abu tėvai  turi mąstyti apie tai, ką valgo, ir tą gerą patirtį perduoti  augančiam žmogui. Tinkama mityba yra viena iš geros sveikatos  sudedamųjų dalių, todėl ji yra svarbi kiekviename gyvenimo  tarpsnyje“, – kalbėjo gydytoja E. Gavelienė.

Pačių ruoštas maistas – skanesnis

„Nestlé“ mokslininkų atliktas tyrimas taip pat parodė, kad vaikai, padėję ruošti valgį, patyrė daugiau teigiamų emocijų ir pasidižiavimo savo darbu jausmą. Tai reiškia, kad gaminti kartu su vaikais naudinga ne tik dėl to, jog šitaip formuojama sveika mityba, bet ir dėl kartu praleidžiamo laiko. Darbuotis virtuvėje padedantys vaikai jaučiasi labiau nepriklausomi ir didžiuojasi savo nuveiktu darbu.

Mokslininkai taip pat atrado tiesioginį ryšį tarp maisto ruošos kartu su tėvais ir pavalgyti vaikų skiriamo laiko. Kartu maistą ruošiantys vaikai prie pietų stalo sėdi ilgiau, valgo daugiau ir patiria didesnį valgymo malonumą.

 

Šaltinis: www.nestle.com

Komentarų nėra