Deja, beveik visiems mums trūksta B grupės vitaminų. Gaminant rafinuotus maisto produktus netenkama šių biologiniu požiūriu vertingų medžiagų. O jei labai mėgstate cukrų, saldumynus ar saldžius gėrimus, naikinate B grupės vitaminų atsargas, nes jos eikvojamos cukrui paimti. B grupės vitaminai nyksta ir be saiko geriant kavą, juodąją arbatą ar alkoholį.
B grupės ypatingai svarbūs nervų sistemai
Pats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai.
B grupės vitaminai ypač svarbūs nervų sistemos sveikatai. Kai jų trūksta, greičiau pavargstame, silpsta atmintis, dažniau skauda galvą, kamuoja migrena, padidėja dirglumas, gali nemaloniai tvinkčioti ar trūkčioti raumenys, varginti tirpimai, lūžinėti nagai, slinkti plaukai. Tokiais atvejais žmonės bando ieškoti rimtų ligų, o tokių negalavimų priežastis gali būti paprasčiausias B grupės vitaminų trūkumas.
Trys svarbiausi B grupės vitaminai
Vitaminas B1 būtinas nervų sistemai, atminčiai, angliavandenių apykaitai, širdies veiklai, virškinimui gerinti, skrandžio rūgščiai susidaryti. Palyginti su kitomis maisto medžiagomis, į ląsteles šis vitaminas patenka greičiausiai. Todėl net vienas vienintelis patiekalas, kuriame gausu vitamino B1, per keletą valandų gali labai pagerinti nervų sistemos būklę. Pagrindinis jo šaltinis – grūdų produktai. Vitamino B1 ypač daug sėlenose. Daug jo miltuose su sėlenomis, alaus mielėse, daržovėse, ypač ankštinėse, riešutuose.
Jei šio vitamino stinga, kamuoja nuovargis, prislėgta nuotaika, dirglumas, apetito stoka, užmaršumas, širdies ritmo sutrikimai, vidurių užkietėjimas, sutrinka miegas, lėčiau gyja žaizdos. Geriausias šio B grupės vitamino sąjungininkas – vitaminas C. Vitamino B1 dažnai trūksta dietų besilaikančioms moterims.

Vitamino B6 gausu lašišoje (Flickr.com nuotr.)
Vitamino B6 labiausiai reikia aminorūgščių apykaitai, itin svarbus imuninei sistemai. Jis skatina hemoglobino gamybą, organizmo skysčiuose reguliuoja natrio ir kalio pusiausvyrą. Jis reikalingas ir gaminantis raudoniesiems kraujo kūneliams. Vitaminas B6 milijardus nervų ląstelių padeda aprūpinti gliukoze ir taip teikia joms stiprybės, darbingumo. Jei vitamino stinga, kamuoja nuovargis, prislėgta nuotaika, baimė, dirglumas, skilinėja burnos bei akių kampučiai, tirpsta rankos ir kojos, sunku sukaupti dėmesį. Vitamino B6 yra lašišose, kepenyse, sojų pupelėse, daigintuose kviečiuose, riešutuose, lęšiuose, paukštienoje. Šis vitaminas nekaupiamas kepenyse – jau po aštuonių valandų jis išskiriamas su šlapimu. Tad jo reikia nemažai gauti su maistu.
Vitaminas B12 (arba kobalaminas) – B grupės vitaminams priklausantis kofermentas. Kobalaminai padeda kraujodarai ir yra svarbūs nervų sistemai. Pakankami kiekiai yra reikalingi homocisteino skaidymui, kuris susiformuoja kūnui metabolizuojant aminorūgštį metioniną bei pačiai metionino apykaitai. Kobalamino šaltiniai – gyvūninės kilmės produktai, augaluose jo nėra. Vitaminas aptinkamas kepenyse, inkstuose, širdyje, mėsoje, žuvyje, piene, kiaušiniuose, jūržolėse, ir tam tikro tipo mielėse.
Netradiciniai natūralus viramino B12 šaltiniai taip pat egzistuoja, tačiau jų panaudojimas kaip B12 maisto šaltinis yra abejotinas. Pavyzdžiui, augalai ištraukti iš žemės, o ne plauti skrupulingai gali turėti B12 likučius iš bakterijų, esančių aplinkiniame dirvožemyje.
Kūnas gali sukaupti vitamino B12 atsargas, kurių užtenka keliems metams. Bet žmogui senstant, vitamino B12 stoka gali pasireikšti dėl to, kad sutrinka šio vitamino įsisavinimas. Peržengus 50 metų ribą 10-30 % žmonių patiria atrofinį gastritą, dėl kurio sumažėja skrandžio rūgšties. Kadangi skrandžio rūgštis yra itin svarbi skaidant maistines medžiagas, gali sutrikti vitamino B12 pasisavinimas.
Efektyviausi – B grupės vitaminų deriniai
Įrodyta, kad maksimalaus efekto galima pasiekti naudojant B grupės vitaminų derinius. B grupės vitaminų funkcijos yra ypač glaudžiai susijusios, todėl racionalu vartoti jų kompleksą. Pavyzdžiui, niekada tam tikrame maiste nebūna gryno vitamino B6 – visada yra ir kitų B grupės vitaminų. Šios grupės vitaminai yra tirpūs vandenyje. Geriausiai organizmas įsisavina maiste esančius vitaminus.
B grupės vitaminai garantuoja normalius medžiagų apykaitos procesus organizme. Didesnėmis nei įprasta dozėmis vartojamas B vitaminų derinys pasižymi efektyviu nuskausminančiu poveikiu, todėl padeda esant įvairaus pobūdžio uždegimo sukeltiems skausmams.