Kodėl netoleruojantys laktozės neskuba atsisakyti pieno produktų?

Lietuvoje nuo 30 iki 50 proc. gyventojų netoleruoja laktozės, todėl be neigiamų pasekmių organizmui negali vartoti pieno produktų. Prekybininkai pastebi, kad poreikis pieno gaminiams be laktozės Lietuvoje pastaruoju metu sparčiai auga. Savo ruožtu dietologai šią tendenciją sieja su didesniu kiekiu informacijos apie laktozę.

 

Kodėl netoleruojame laktozės?

„Laktozės netoleravimą dažniausiai lemia įgimti veiksniai, tačiau nebūtinai vien tik jie. Pavyzdžiui, kai kuriems žmonėms šis sutrikimas gali pasireikšti priklausomai nuo metų laiko ar tam tikrų  medžiagų organizme trūkumo. Dalis žmonių galbūt apskritai nemalonių kūno potyrių nesusieja su pieno produktų vartojimu, todėl netgi nežino, kad šio piene randamo disacharido jų organizmas netoleruoja. Vis tik pastaruoju metu informacijos daugėja, žmonės dažniau pasidaro medicininius tyrimus ir atitinkamai koreguoja savo mitybą“, – sako mitybos poveikio sveikatai ekspertė Aida Matulevičiūtė.

Anot jos, greičiausiai tai yra viena priežasčių, kodėl Lietuvoje produktų be laktozės poreikis auga.

„Pienas ir jo gaminiai užima išties svarbią vietą lietuvių maisto kultūroje, todėl net ir susidūrus su laktozės netoleravimo problemomis visiškai atsisakyti šių produktų daugeliui yra sudėtinga. Dėl to žmonės ieško alternatyvų – renkasi pieno gaminius be laktozės ar augalinės kilmės pakaitalus“, – sako A. Matulevičiūtė.

 

Būtina skaityti sudėtis

Ekspertė taip pat pažymi, kad su amžiumi žmogaus organizmo gebėjimas skaidyti laktozę mažėja, o netoleravimo pasekmės pavartojus pieno cukrumi dar vadinamos medžiagos turinčių produktų gali pasireikšti labai įvairiai – bloga savijauta, pilvo pūtimu, skrandžio sutrikimais, kūno tinimais ar įvairiomis alerginėmis reakcijomis.

Pasak A. Matulevičiūtės, laktozės gali būti aptinkama ir gana netikėtuose gaminiuose – juodame šokolade, įvairiuose padažuose ar perdirbtos mėsos produktuose, todėl laktozės netoleruojantys žmonės prieš pirkdami turėtų peržvelgti ir jų sudėtį.

Prekybininkai teigia, kad perkamiausi produktai be laktozės yra skirtingų rūšių jogurtai ir pienas, taip pat pakankamai daug nuperkama ir ledų. Šiuo metu tinklo parduotuvių lentynose galima rasti dešimties rūšių produktus be laktozės. Nors už įprastus tos pačios kategorijos gaminius jie paprastai yra brangesni maždaug 20-30 proc., tačiau jų pardavimai ženkliai auga.

 

 

Pranešimas spaudai

 

 

Palikite komentarą