Neceliakinis jautrumas gliutenui – medicinos realybė

Celiakija yra tokia liga, kai plonosios žarnos pažeidimus sukelia kviečių baltymas gliutenas arba jam artimos įvairios panašios javuose esančios medžiagos. Pažeidžiama žarnų gleivinė, sutrinka maisto įsisavinimas, atsiranda tokių organų, kaip žarnos, kepenys, oda, širdis, pažeidimai. Tačiau sukilo diskusijos ir apie kiek kitokį jautrumą gliutenui. Jautrumą, kuris taip pat nenaudingas sveikatai, tačiau nesusijęs su celiakija ar procesais, vykstančiais sergant celiakija.

Ar tai reali būklė ar hipochondrinis išsigalvojimas?

Iki šiol medicina buvo bejėgė atsakyti į šį klausimą, tačiau šiandien turime išsamesnį būklės, vadinamos neceliakiniu jautrumu gliutenui, vaizdą. Pasirodo, tai tikrai ne pramanai.

Nacionalinio sveikatos instituto (JAV) tyrėjai išsamiai ištyrė pacientų, kuriems nebuvo diagnozuota celiakija ar alergija kviečiams, būklę. Tačiau šiems pacientams, kaip spėjama, gliutenas darė žalą, tyliai niokojo žarnyną ir kitus vidaus organus.

Atsitiktinės atrankos būdu daliai tiriamųjų buvo duodamas placebas be gliuteno, o daliai – apie penkis gramus gliuteno kiekvieną dieną visą savaitę. Iškart po pirmos savaitės išryškėjo pirmieji dideli skirtumai. Tie, kurie vartojo gliuteną, skundėsi skausmais pilvo ir žarnyno srityje, pilvo pūtimu, staigiai pablogėjusia nuotaika. Net buvo atrastos skrandžio ar žarnyno opelės.

Tiriamieji nežinojo, ką jie vartojo – ar placebą, ar gliuteną, tad jų simptomai viską pasakė. Tai, kad celiakija nediagnozuota, nereiškia, kad žmogus negali būti jautrus gliutenui.

Diagnozuoja per vėlai

Mokslininkai teigia, kad pasaulyje yra daugybė žmonių, kurių organizmas pasižymi dideliu jautrumu gliutenui ar į jį panašiems baltymams, tačiau atliekant įprastus testus celiakija jiems nenustatoma. Anot National Foundation for Celiac Awareness (JAV), tokie žmonės metų metus gali nejausti simptomų ir neapriboti savo mitybos. Tol, kol žala vidaus organams bus padaryta negrįžtamai.

National Foundation for Celiac Awareness kviečia nenumoti ranka į tuos, kurie įtaria esantys jautrūs gliutenui, nors jiems ir nenustatyta celiakija. Verčiau gydytojai kartu su pacientu turėtų aptarti mitybos pakeitimo gaires ir pažiūrėti, kaip tai atsilieps sveikatai.

Beje, maisto pramonė į jautrumą gliutenui ir celiakijai tikrai nenumoja ranka ir uždirba nemenką pinigų sumelę. Štai nuo 2011 metų produktų be gliuteno pirkimas įgijo neapsakomą pagreitį visame pasaulyje tiek tarp sergančiųjų celiakija, tiek tarp manančių, kad gliutenas – sveikatos priešas.

Šaltinis: celiaccentral.org

Palikite komentarą