Pavojus sveikatai: įvertinta, kiek cukraus yra pamėgtuose desertuose

Kiekvieną savaitę tūkstančiai lietuvių nepaiso medikų rekomendacijų mažinti suvartojamo cukraus kiekį. Kaskart gerdami kavą su įvairiais priedais – sirupais, karamele ir t. t., ar užsisakydami desertą kavinėje, suvartoja keletą kartų daugiau cukraus, nei rekomenduojama paros norma.

Išgėrus vieną kavos puodelį – viršijama cukraus norma

Tokią išvadą patvirtino Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kartu žurnalistais ir Kauno technologijos universiteto studentu, įgyvendinę tiriamąjį projektą. Tyrimo metu buvo vertinama trijų Lietuvos kavinių tinklų lankytojams siūloma saldi kava, tyrimai atlikti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje. Be to, KTU laboratorijoje skaičiuotas cukraus kiekis populiariausiuose viešojo maitinimo įstaigų siūlomuose desertuose.

Pažymėtina, kad pati kava nėra kaloringas ar cukraus turintis produktas – juoda ir nesaldinta ji neturi nei vienos kalorijos. Cukrų ir kalorijas suteikia būtent į ją dedami priedai. Todėl kava tyrimams buvo atrinkta kiekvieno iš minėtų tinklų kavinėje paprašius didžiausio puodelio (400 g) saldžiausios turimos kavos (karamelizuotos riešutų mokos, karamelinės macchiato ir obuolių pyrago skonio kavos latte).

Dideliame karamelizuotos riešutų mokos puodelyje nustatyti 28 g cukraus, tokios pat talpos karamelinės macchiato puodelyje – 25 g cukraus. Tačiau daugiausiai cukraus nustatyta obuolių pyrago skonio latte kavoje, kurios puodelyje rasti net 35 g cukraus.

Pagal naujai išleistas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama suvartoti cukraus norma – 25 g, vaikui – 12 g. Taigi, išgėrus vieną saldžios kavos puodelį, jau viršijama paros cukraus norma. Beje, cukraus, sirupo ar kitų saldinančių medžiagų į kavas papildomai nebuvo dedama – jų buvo tiek, kiek priklausė pagal receptą. Papildomai ją pasaldinus, rezultatai būtų dar didesni – nes į vieną arbatinį šaukštelį telpa maždaug 4 g cukraus.

Laboratorijoje buvo nustatomas kavoje esantis bendrųjų cukrų kiekis. Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos instituto specialistų, šis terminas apima ne tik cukrų (sacharozę), bet ir kitus cukrus – mono ir disacharidus (pvz., gliukozę ir fruktozę).

Kita tyrimo dalis buvo skirta nustatyti, kiek cukraus yra įvairiuose populiariuose desertuose. Skirtingose viešojo maitinimo įstaigose buvo atrinkti desertų pavyzdžiai. Tyrimo rezultatas – vos vienas gabalėlis deserto viršijo visos paros rekomenduojamą suvartoti cukraus normą daugiau kaip kartą.

Pasak dietologų, tokį cukraus kiekį turinčiais kavos gėrimais ir desertais mėgautis vertėtų ne dažniau kaip kartą ar du per savaitę. Be to, turėtų būti ribojamas kito suvartojamo maisto kiekis, nes toks desertas (ar abu drauge) turi labai daug kalorijų. Specialistų nuomone, kava, į kurią dedami įvairūs sirupai, karamelė ar kiti priedai, kartu su pyrago gabalėliu pagal kalorijų skaičių kartais gali prilygti pilnaverčiams pietums, tačiau tai nebus labai naudinga organizmui. Iš tokių desertų gaunamos tik kalorijos, tačiau juose mažai maistinių medžiagų ar vitaminų, gausu tik cukraus.

Žemiau pateikiami desertų tyrimų rezultatai:

Šokolado desertas su prancūzišku šokoladinio kremo įdaru

Vienos porcijos svoris: 120 g

Cukraus kiekis: 30,62 g/100 g

Cukraus kiekis porcijoje: 9 šaukšteliai (1,5 rekomenduojamos dienos normos).

Desertas „Creme Brulee“

Vienos porcijos svoris: 120 g

Cukraus kiekis: 16,41 g/100 g

Cukraus kiekis porcijoje: apie 5 šaukštelius (0,8 rekomenduojamos dienos normos).

Tortas „Napoleonas“

Vienos porcijos svoris: 200 g

Cukraus kiekis: 17,44 g/100 g

Cukraus kiekis porcijoje: beveik 9 šaukšteliai (beveik 1,5 rekomenduojamos dienos normos).

Medaus tortas

Vienos porcijos svoris: 200 g

Cukraus kiekis:  23,35 g/100 g

Cukraus kiekis porcijoje: apie 11,5 šaukštelio (beveik dvigubai daugiau negu rekomenduojama dienos norma).

Itališkas desertas „Tiramisu“

Vienos porcijos svoris: 150 g

Cukraus kiekis: 22,55 g/100 g

Cukraus kiekis porcijoje: 8,5  šaukštelio ( beveik 1,5 karto daugiau negu rekomenduojama dienos norma).

Belgiškas šokoladinis pyragas

Vienos porcijos svoris: 140 g

Cukraus kiekis: 29,75 g / 100 g

Cukraus kiekis porcijoje: 10,5 šaukštelio (1,75 karto daugiau negu rekomenduojama dienos norma).

Šokoladinis triufelis

Vieno saldainio svoris: 30 g

Cukraus kiekis: 35,17 g / 100 g

Cukraus kiekis porcijoje: 2 su puse šaukštelio cukraus viename saldainyje (beveik pusė rekomenduojamos dienos normos).

Varškės pyragas

Vienos porcijos svoris: 180 g

Cukraus kiekis: 15,6 g / 100 g

Cukraus kiekis porcijoje: 7 šaukšteliai (šiek tiek daugiau negu paros norma).

Biskvitinis tortas su grietinėlės kremu

Vienos porcijos svoris: 150 g

Cukraus kiekis:  17,13 g / 100 g

Cukraus kiekis porcijoje: 6,5 šaukštelio (šiek tiek daugiau negu paros norma).

Karamelinis obuolių pyragas

Vienos porcijos svoris: 150 g

Cukraus kiekis: 21,03 / 100 g

Cukraus kiekis porcijoje: 8 šaukšteliai (maždaug 1,3 rekomenduojamos paros normos).

Šaltinis: VMVT

Palikite komentarą