Ar galima perdozuoti vitaminų?

Medikai įspėja, jog per didelis vitaminų suvartojimas gali būti pavojingas sveikatai. Vitaminų bei mineralinių medžiagų organizmas gauna iš šviežių vaisių ir daržovių, riešutų, pupų, mėsos, žuvies. Subalansuota mityba pilnai aprūpina organizmą visais reikalingais vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis, tačiau kai kuriais atvejais gali prireikti papildomo vitaminų ar maisto papildų vartojimo.

Jeigu jūsų mityba subalansuota ir nėra priežasčių, dėl kurių jums reikėtų vartoti papildomai vitaminų – visą reikalingą jų kiekį gaunate su maistu. Viršydami saugias vitaminų vartojimo normas rizikuojate apsinuodyti. Kai kurių vitaminų perdozavimas, galimas vartojant juos papildomai, gali sukelti laikinus sutrikimus ar net kai kurias ligas.

Penkios vitaminų rūšys, kurių dažniausiai gauname per daug

Beta karotino gausu oranžinėse daržovėse - jo rūkoriams, kaip papildo, vartoti nereikėtų (Asociatyvi nuotr.)

Beta karotino gausu oranžinėse daržovėse – jo rūkoriams, kaip papildo, vartoti nereikėtų (Asociatyvi nuotr.)

Beta karotinas: maksimali šio vitamino dienos norma – 600 miligramų. Beta  karotinas yra vienas iš grupės gamtoje randamų cheminių medžiagų, vadinamų  karotinoidais. Beta karotinas randamas tamsiai žaliose ir oranžinėse daržovėse:  morkose, špinatuose, salotose, brokoliuose, abrikosuose, žaliuose pipiruose. Iš  beta karotino organizme gaminamas vitaminas A . 

Nors beta karotinas veikia kaip antioksidantas – saugo žmogaus organizmą nuo  kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, apsaugo odą nuo saulės nudegimų,  padeda išlaikyti odos elastingumą, rizikinga jį kaip papildą vartoti rūkantiems  žmonėms – padidėja tikimybė susirgti plaučių vėžiu. Reikiamą šių vitaminų kiekį  geriau gauti iš vaisių ir daržovių (morkų, saldžių bulvių ar pan.), o ne iš preparatų.

Kalcis: rekomenduojama dienos norma – 1000 miligramų, maksimali dienos  norma – 2500 miligramai. Nepakankamas kalcio vartojimas yra vienas  svarbiausių osteoporozės vystymosi rizikos veiksnių.  Kaulų audinio tyrimai rodo, kad žmonių, kurie niekada nevartojo pieno produktų, kaulų mineralinis tankis (KMT) yra mažesnis, todėl jų kaulai daug dažniau lūžta.Žmonės, kurie kiekvieną dieną vartoja pakankamą kiekį pieno produktų, su maistu kalcio vidutiniškai gauna 900 mg. O štai per didelis kalcio kiekis didina inkstų akmenų formavimosi riziką, kaupiasi ant kraujagyslių sienelių ir, ironiška, silpnina kaulus. Taip yra todėl, kad kalcio perteklius neleidžia organizmui pasisavinti kitų, kaulams būtinų vitaminų, tokių kaip magnis.

Geležis: rekomenduojama dienos norma –  18 miligramai, maksimali norma – 45 miligramai. Tyrimai rodo, jog didelis geležies kiekis kraujyje (ypač šio vitamino gausu mėsoje, špinatuose, lęšiuose) gali sukelti pavojų susirgti širdies ligomis. Geležies perteklius taip pat trukdo organizmui įsisavinti varį. 

Kalis:  šis vitaminas  reguliuoja skysčių pusiausvyrą organizme. Jis būtinas širdies, skeleto raumenų, nervų sistemos darbui. Trūkstant kalio, didėja kraujospūdis, atsiranda širdies veiklos sutrikimų, raumenų silpnumas. Tačiau kalio perdozavimas yra pavojingas – jis gali sukelti aritmiją ir net širdies sustojimą. Beje, kuo mažiau organizme skysčių, tuo mažiau kalio jam reikia. Medicinoje žinomas atvejis, kai žmogus mirė persivalgęs… bananų. Vyrukas 8 valandas praleido sporto salėje. Natūralu, kad po tiek valandų intensyvios fizinės veiklos jo organizmas neteko daug skysčių. Pasportavęs vyras nusprendė suvalgyti bananų, kuriuose yra daug angliavandenių. Tačiau bananuose gausu ir kalio, kuris ir pražudė sportininką.

Vitaminas E: Tyrinėjamas ir diskutuojamas yra teigiamas E vitamino poveikis visų frakcijų riebalams. Deja, duomenys, jog E vitaminas gali mažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje žmonėms, yra labai silpni. Bet nepaisant šio fakto, nėra duomenų, kad vitaminas E didintų cholesterolio koncentraciją kraujyje. Jeigu yra gydytojų nustatyta alergija ar jautrumas E vitaminui, rekomenduojama riboti ypač daug jo turinčius produktus. Vitaminas E plačiai paplitęs tarp maisto produktų, bet daugiausiai jo augaliniuose aliejuose, ypač saulėgrąžų ir rapsų, riešutuose, ypač migdoluose, riešutų aliejuose, sėklose, grūdų produktuose.

1 komentaras

  1. lai.za says:

    Niekada nebuciau pagalvojusi, kad net per didelis maisto produktu suvartojimas gali taip neigiamai paveikti vitaminu balansa organizme

Palikite komentarą