Prancūziškame sūryje – E. coli bakterijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo informacijos iš Prancūzijos atsakingos institucijos, kad sūryje “MORBIER AOP au lait cru” (25% MG) rasta E. coli (Escherichia coli) bakterijų.

Prancūziškame sūryje rasta E. coli bakterijų (naarpaul.nl nuotr.)

Prancūziškame sūryje rasta E. coli bakterijų (naarpaul.nl nuotr.)

 Šio sūrio, kuris pagamintas iš žalio pieno, gamintojas – „Cooperative Des Monts  De Joux“ (FR 25 041 001 Ce, Prancūzija), o į Lietuvą 3,44 kg jo įvežė bendrovė  „Naminė pelėda“. Atlikę patikrinimą, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos  inspektoriai, nesaugiu sūriu “MORBIER AOP au lait cru” uždraudė prekiauti.  Vartotojai, įsigiję šio produkto, gali grąžinti į prekybos vietas ir atgauti sumokėtus  pinigus.

 Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad E. coli bakterijos gali  sukelti žarnyno infekcinę ligą – ešerichiozę, šlapimo ar kvėpavimo takų ir kitas  infekcijas. Dažniausiai užsikrečiama suvalgius nepakankamai termiškai apdorotos  mėsos, ypač maltos jautienos, nepasterizuoto pieno ir iš jo pagamintų produktų  (ypač sūrių), žalių vaisių, daržovių, išgėrus  nepasterizuotų obuolių sulčių ar  sidro. Mėsa gali būti užkrėsta bakterijomis gyvūno skerdimo metu, o žalias pienas  – kai į jį patenka karvės tešmenyje arba ant melžimo įrangos esantys sukėlėjai.

 

 

Norint išvengti E. coli bakterijų, reikėtų vartoti gerai termiškai apdorotą mėsą,  pieną, kruopščiai plauti vaisius ir daržoves.

 

Šaltinis: www.vmvt.lt

Palikite komentarą