Vaisių ir daržovių trūkumas lemia augantį ligų skaičių

Šiaurės ir rytų europiečiai beveik nevalgo organizmui būtinų vaisių ir daržovių. Suomijoje per dieną žmogus suvalgo 195 g vaisių ar daržovių – tai vos pusė rekomenduojamos normos. Lietuvoje ir visose Baltijos šalyse situacija – tokia pati.

 

Daugėja įvairių ligų

Remiantis Europos statistikos departamento, „Eurostat“, duomenimis apie 2014 metus matyti, jog šiauresnėse ir rytų Europos valstybėse daržovių ir vaisių suvartojimas yra labai menkas. Didžiausios įtakos tam turi klimatas, kuris labai sutrumpina auginimo sezoną.

Visiškai priešingai yra pietų Europos valstybėse, kur gamtos sąlygos leidžia vaisius ir daržoves auginti daug ilgiau. Graikijoje žmogui tenkantis suvartojamų vaisių ir daržovių porcijos dydis siekia net 756 g per dieną – dukart daugiau nei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama minimali norma.

Pastaruoju metu dėl prastos mitybos Europoje daugėja įvairių ligų ir susirgimo atvejų, todėl Europos sveikatos organizacijos rekomenduoja pasirūpinti pakankamu kiekiu mineralinių medžiagų, gaunamų su maistu, o vaisiai ir daržovės yra vienas lengviausių būdų tam.

Nors dėl klimato skirtinguose ES regionuose kai kur vaisių ir daržovių sezoniškumas labai varijuoja, tačiau importas ir eksportas leidžia visus metus nepertraukiamai sveikai maitintis.

 

Kokia yra dienos norma?

Europa yra viena didžiausių pomidorų augintojų pasaulyje. 2014 duomenimis visoje Europos Sąjungoje buvo užauginta daugiau nei 14,9 mln. t. šių daržovių. Visose ES valstybėse taip pat buvo užauginta maždaug 5,1 mln. t. morkų, kurių ketvirtį rinkai pateikė Lenkija ir Jungtinė Karalystė.

Didžiausios obuolių augintojos Europoje, pagal statistinius duomenis, yra Lenkija, Italija ir Prancūzija. Tuo tarpu citrusiniai vaisiai kitas Europos valstybes pasiekia beveik vien iš Ispanijos, nes jų auginimą apriboja reikiamos klimato sąlygos.

„Eurostat“ pateikia paprastą išvadą – daržovių ir vaisių vartojimas Europoje po truputį auga tik dėl atvežamos produkcijos kiekių, o Europos Komisija griežtai prižiūri, kad beveik visi augaliniai produktai atitiktų specialius kokybės reikalavimus.

Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 400 g vaisių ir daržovių, o tai yra maždaug penkio nedidelės porcijos per dieną. Lietuvoje jau antrus metus vykstanti kampanija „5 per dieną“ siekia paskatinti Lietuvius atsikratyti šio ydingo šiaurės Europos gyventojų įpročio ir vartoti vaisius ir daržoves ne tik jų sezono metu vasarą.

 

 

Šaltinis: BNS

Palikite komentarą