Maisto – vaistų derinių pasekmės: kokius vaistus vartojantiems būti atsargiems?

Daugelio vaistų nepatariama vartoti kartu su kai kuriais maisto produktais, o kai kurie maisto ir vaistų deriniai gali būti net pražūtingi.

 

Gali reguliuoti ir vaistų veiksmingumą

Kauno klinikų gydytoja Simonita Mačiulskytė įspėja, kad varfarino, skiriamo širdininkams, poveikį gali pakeisti daugelis mums įprastų maisto produktų, pavyzdžiui, žalios lapinės daržovės. Taip gali atsitikti dėl jose esančio vitamino K. Špinatai, kopūstai slopina varfarino vaisto poveikį ir net gali suveikti priešingai. Tuo metu česnakas, daug alkoholio, spanguolių sultys sustiprina varforino poveikį ir gali sukelti kraujavimo komplikacijas.

Greipfrutų sultys yra puikus vitamino C ir kalio šaltinis, bet gali būti pavojingos, nes vaistų kiekis organizme gali labai padidėti. Į tai ypač derėtų atkreipti dėmesį žmonėms, vartojantiems preparatus, mažinančius cholesterolio statinus ar turintiems ritmo sutrikimų, kurie vartoja vaistus reguliuoti spaudimą.

O ar žinojote, kad pieno produktai gali mažinti antibiotikų veiksmingumą? Dėl tikslesnio šių produktų poveikio konkretiems antibiotikams derėtų pasitarti su gydytoju.

Šaltinis: LRT

 

Palikite komentarą