Renkamės žuvų taukus: į ką atkreipti dėmesį?
Žuvis – vienas naudingiausių produktų žmogaus organizmui. Tą įrodo ir japonų, kurių mityboje yra ypač daug žuvies, pavyzdys: japonai yra viena sveikiausių, laimingiausių, ilgiausiai gyvenančių tautų, ir nors jų yra tik 2 mln., būtent japonai suvartoja per 10 proc. visos pasaulyje sugaunamos žuvies.
O ant lietuvių stalo žuvis dėl tam tikrų kultūrinių priežasčių ir tradicijų atsiduria retai. Vienas iš veiksnių gali būti padidėjusi jūrų, vandenynų tarša, kuri daro neigiamą įtaką sugaunamų ir rinkai tiekiamų žuvų kokybei. Nors žuvies rekomenduojama valgyti bent du kartus per savaitę, apie 70 proc. lietuvių šios rekomendacijos nesilaiko. Svarbiausiųjų omega-3 rūgščių gausu menkėse, skumbrėse, otuose, tunuose ir silkėse. Norint organizmo atsargas papildyti vertingomis būtinomis riebalų rūgštimis, rekomenduojama vartoti žuvų taukus.
Kam rekomenduojama vartoti žuvų taukus?
Žuvų taukų galima duoti kūdikiams nuo 1 mėn. Žuvų taukai svarbūs augančiam organizmui, todėl juos turėtų vartoti darželinukai, jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikai, paaugliai. Žuvų taukai vertingi nėščiosioms ir žindančioms moterims. JAV Maisto ir vaistų administracija su Aplinkos apsaugos agentūra į nerekomenduojamų vartoti žuvų sąrašus įtraukė kardžuves, karališkąsias skumbres, cigarinius ešerius, ryklius. Tad moterys, bijodamos su žuvų produktais gauti per didelius kiekius gyvsidabrio, apskritai atsisako visų jūrų žuvų. Todėl norint, kad motinos organizmui nepritrūktų būtinųjų riebiųjų rūgščių, kad nesutriktų kūdikio vystymasis, rekomenduojama vartoti saugius ir kokybiškus žuvų taukus. Žuvų taukai tinka dirbantiems protinį darbą, aktyviai sportuojantiems žmonėms, įvairių ligų kamuojamiems senjorams apskritai visiems, kurie rūpinasi savo sveikata.
Equazen Mumomega žuvų taukai – planuojančioms nėštumą, besilaukiančioms ir maitinančioms mamoms. Kūdikių smegenys ir regėjimo organai medžiagas įsisavina per placentą ir su pienu. Mumomega gaminama iš žuvų kurios gaudomos neužterštoje Pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Naudojant molekulinę ekstrakciją išskiriama riebioji rūgštis ir pašalinami galimi teršalai. Po to riebalai šaldomi ir filtruojami išgaunant grynuosius riebalus. Gaunama trigliceridinė forma, kurią organizmas lengviau įsisavina. Omega 6 gama linoleno riebalų rūgštis (GLR) gaminamas iš nakvišų aliejaus, spaudžiamo specialiu mechaniniu presu nenaudojant tirpiklių. Gautas aliejus filtruojamas maksimaliai išlaikant natūralias savybes. Žuvų taukų riebiosios rūgštys EPR, DHR ir GLR sustiprina viena kitos poveikį Kiekviena maisto papildų serija yra tikrinama nepriklausomoje labaratorijoje ir atitinka ES ir PSO reikalavimus dėl aplinkos toksinų. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas. |
Dokozaheksaenas ir eikozapentaenas – svarbiausios omega-3 rūgštys
Žuvų produktuose yra vertingųjų baltymų, riebalų. Ypač žmogaus organizmui svarbios omega-3 ir omega-6 riebiosios rūgštys. Tačiau ypatingą reikšmę turi dvi omega-3 rūgštys: tai dokozaheksaenas (DHR) ir eikozapentaenas (EPR). Vienų šaltinių duomenimis, žmogaus organizmas jų pagamina tik nereikšmingus kiekius, kitų – apskritai negamina. Tačiau aišku viena: šios rūgštys yra gyvybiškai svarbios ląstelių „statybinės medžiagos“.
Nors DHR ir EPR funkcijos kiek skiriasi, tačiau abi jos papildo viena kitą. Pavyzdžiui, ląstelių membranose randama daugiau DHR, ši medžiaga svarbi ląstelių struktūrai. Didžiausia DHR koncentracija fiksuojama akių tinklainės, smegenų, širdies ląstelėse, todėl teigiamą riebiųjų rūgščių poveikį galima sieti būtent su šiais organais. DHR padeda palaikyti smegenų funkciją, išsaugoti regėjimą: teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant bent 250 mg DHR. EPD ir DHR drauge užtikrina normalią širdies veiklą, per parą suvartojant 250 mg DHR ir EPR.
Žuvų taukų gamyba: kodėl tokia svarbi žaliava?
Žuvų taukus galima pagaminti iš praktiškai bet kurios rūšies žuvų, pagaunamų bet kurioje pasaulio jūroje ar vandenyne. Tačiau daugelis jų sukaupusios nuodingųjų toksinų: gyvsidabrio, polichlorintų bifenilų, dioksinų ir kt. Ypač daug toksinų aptinkama plėšriųjų jūrų ir vandenynų žuvų, mintančių kitomis žuvimis, organizmuose. Daugiausia toksinų gali būti sukaupę rykliai, tunai, kardžuvės. Tačiau tai nereiškia, kad šių žuvų taukų negalima vartoti. Tiesiog jie turėtų būti išvalyti molekulinės distiliacijos metodu, efektyviai pašalinant visus teršalus ir toksinus. Šis būdas yra ganėtinai sudėtingas ir brangus, todėl jį naudoja nedidelė dalis kompanijų. Tai viena iš priežasčių, kodėl reikėtų pirkti žinomų gamintojų kokybiškus sertifikuotus žuvų taukus.
Labiausiai žuvų taukų gaminimui tinka nedidelės, trumpai gyvenančios žuvys, savo organizmuose nesukaupiančios didelių toksinų ir teršalų kiekių. Šiandien žuvų taukai daugiausia išgaunami iš sardinių, tunų ir skumbrių.
Tuo pačiu labai svarbu, ir kur žuvys užaugusios. Labiausiai užterštomis laikomos nedidelės jūros, tarp jų – ir Baltijos. Mažiausiai užterštu laikomas Ramusis vandenynas, todėl žuvų taukų gamyboje plačiai naudojamos jo pietinėje dalyje pagautos žuvys.
Žuvų taukų gamybos evoliucija
Daugelis dar iš savo vaikystės prisimena specifinį žuvų taukų skonį, kuris dar kurį laiką nurijus tos dienos porciją likdavo burnoje. Taip nutikdavo todėl, kad prieš 10–20 m. ir seniau gaminti žuvų taukai buvo prasčiau išvalyti, turėjo mažesnę vertę. Anksčiau žuvų takų gamyboje kur kas plačiau naudotas menkių kepenų aliejus, tačiau menkių kepenyse kaupiasi daugiau teršalų, bet tuo pačiu gausu vitamino A. Iki šiol diskutuojama, ar tokie dideli šio vitamino kiekiai žmogaus organizmui naudingi. Taigi menkių kepenys iš pagrindinės tapo rečiau vartojama žaliava žuvų taukų gamyboje. Tačiau ir iš menkių taukų gauti žuvų taukai yra saugūs vartoti ir kokybiški.
Žuvų taukai Equazen Eye Q. Sardinės ir ančiuviai iš kurių gaminami taukai gaudomos neužterštoje Pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Naudojant molekulinę ekstrakciją išskiriama riebioji rūgštis ir pašalinami galimi teršalai. Po to riebalai šaldomi ir filtruojami išgaunant grynuosius riebalus. Gaunama trigliceridinė forma, kurią organizmas lengviau įsisavina.
Omega 6 gama linoleno riebalų rūgštis (GLR) gaminamas iš nakvišų aliejaus, spaudžiamo specialiu mechaniniu presu nenaudojant tirpiklių. Gautas aliejus filtruojamas maksimaliai išlaikant natūralias savybes.
Žuvų taukų riebiosios rūgštys EPR, DHR ir GLR sustiprina viena kitos poveikį
Kiekviena maisto papildų serija yra tikrinama nepriklausomoje labaratorijoje ir atitinka ES ir PSO reikalavimus dėl aplinkos toksinų.
Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.
Kaip gaminami žuvų taukai?
Šiuolaikinėje pramonėje labiausiai paplitę šie žuvų taukų gamybos etapai:
- Virimo etapas. Virimo tikslas – atskirti baltymus nuo taukų bei vandens. Dažniausia žuvis verdama ant garų, šiame procese labai svarbi tolygi temperatūra. Anksčiau žuvis buvo verdama tik aukštoje temperatūroje, tačiau atlikus daugybę tyrimų nustatyta, kad ji vienodai gerai išverda ir žemesnėje temperatūroje – tai padeda optimizuoti kaštus ir sumažina žuvų taukų gamybos trukmę.
- Medžiagų atskyrimas. Žuviai išvirus naudojama centrifuga, atskirianti taukus nuo kietųjų medžiagų (mėsos, kaulų) ir vandens.
- Papildų gamyba. Žuvį išvirus ir atskyrus taukus, nedidelė jų dalis skiriama papildų gaminimui. Toliau taukai balinami ir dezodoruojami. Kai kurie gamintojai žuvų taukus apdoroja ir toliau.
- Degazavimo linijoje žuvų taukai toliau valomi, koncentruojami, pašalinamos trumposios riebalų rūgščių grandinės. Degazavimas svarbus, nes šiuo valymo būdu pašalinamos visos nereikalingos ir kenksmingos medžiagos, pagerinama kokybė, nepakinta maistinė vertė.
Žuvų taukų valymas
Iš žuvų taukų šalinant teršalus kaip absorbentas plačiai naudojama aktyvioji anglis. Į anglį susigeria nereikalingos medžiagos. Bene plačiausiai paplitę du valymo metodai: tai anglies dvideginio ekstrakcija ir jau minėtoji molekulinė distiliacija.
Vakuuminė distiliacija. Žuvų taukus distiliuojant vakuuminiu būdu, jie turi būti kaitinami 140–160 °C temperatūroje. Proceso metu išgarinamos laisvosios riebalų rūgštys, lieka žuvų taukai su maždaug 55 proc. omega-3 koncentracija. Didžiausias vakuuminio distiliavimo privalumas – jog toksinai pašalinami labai efektyviai.
Anglies dvideginio ekstrakcija. Šis gryninimo metodas naudojamas kaip antrinis valymo būdas, kai žuvų taukai jau išvalyti molekulinės distiliacijos būdu. Valant žuvų taukus šiuo metodu, temperatūra gali būti žemesnė (iki 40–50 °C). Procesas leidžia pagaminti koncentruotus žuvų taukus, nenaudojant organinių tirpiklių. Šia technologija pagaminami net iki 99 proc. omega-3 rūgščių koncentraciją turintys žuvų taukai.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvų taukus?
Tarp žuvų taukų gausos galima nesunkiai pasiklysti, tad žinodami kelis esminius kriterijus, lengviau išsirinksite kokybišką papildą:
- Šviežumas. Omega-3 rūgštys greitai oksiduojasi, todėl netinkamomis sąlygomis laikomi žuvų taukai gali tapti kartūs, prarasti dalį vertingųjų savybių. Norint, kad rūgštys nespėtų oksiduotis, žuvys turi būti apdorojamos per 24 val. nuo jų sugavimo. Kitas svarbus momentas – žuvų takus būtina apsaugoti nuo sąlyčio su oru. Didieji žinomi gamintojai skiria daug dėmesio šviežiai žaliavai ir jau pagamintų žuvų taukų apsaugojimui nuo aplinkos poveikio, todėl į rinką tiekia aukštos kokybės produkciją. Galima ant pakuotės paieškoti ir žuvų taukų pagaminimo datos. Namuose skystus žuvų taukus reikia laikyti tamsioje, vėsioje vietoje – geriausia šaldytuve.
- Kokybiški taukai turi būti gryni – išvalyti nuo sunkiųjų metalų, teršalų dalelių, kitų toksinų. Kokybiški papildai turi būti pagaminti laikantis geros gamybos praktikos nuostatų. Juos patvirtinusi Pasaulio sveikatos organizacija, kitos institucijos. Ant pakuotės taip pat galima ieškoti ženklų, rodančių žuvų taukų grynumą.
- Riebiųjų rūgščių koncentracija. Kartais manoma, kad 1000 mg žuvų taukų reiškia, kad tiek pat žuvų taukuose rasime ir omega-3 rūgščių. Tačiau šių rūgščių kiekis sudaro tik dalį papildo. Omega-3 riebiųjų rūgščių koncentracija žuvų taukuose turi būti bent 50–70 proc. Kuo didesnė DHR ir EPR koncentracija, tuo pažangesnės technologijos naudojamos išgaunant žuvų taukus. Skiriasi ir DHR bei EPR santykis: nuo 1:1 iki 1:3. Dėl tinkamiausio DHR ir EPR kiekio, atsižvelgus į konkrečią problemą, galima pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Informaciją apie rekomenduojamus suvartoti DHR ir EPR kiekius matysite ant produkto pakuotės.
- Trigliceridų forma. Omega-3 rūgštys turėtų būti natūralios trigliceridų formos, o ne sintetintos naudojant etilo esterį. Trigliceridų formos, esančios natūralioje gamtoje, yra lengviau įsisavinamos. Jei šios informacijos neradote ant pakuotės, galite susisiekti su žuvų taukų gamintojų atstovais Lietuvoje ir pasiteirauti apie papildų gamybos procesą.
- Išvaizda. Žuvų taukų kokybės rodiklis – jų išvaizda. Žuvų taukai yra gelsvo atspalvio, skaidrūs, beveik neturi kvapo, juntamas švelnus žuvies skonis. Tiems, kurie jautrūs skoniui ir/ar specifiniam kvapui, gaminami įvairių skonių žuvų taukai.
- Ekologija ir tvarumas. Žuvys, naudojamos taukų gamyboje, turi būti auginamos ar gaudomos tam skirtose vietose, paisant visų aplinkosaugos, ekonominės veiklos įstatymų. Žuvų taukams gaminti naudojamos tik tos žuvys, kurioms nėra grėsmės išnykti.
- Žuvų taukų papildų kainos skiriasi, tačiau geros kokybės ir realią naudą organizmui teikiantys žuvų taukai kainuoja brangiau. Daugeliu atvejų aukštesnė papildų kaina rodo, kad gaminant juos pasitelkiamos naujausios technologijos, žuvų apdirbimo procesas sudėtingas, o galutinis produktas – atitinkantis vartotojų poreikius.
Kiek žuvų taukų vartoti?
Žuvų takų rekomenduojamas kiekis nurodytas ant kiekvienos pakuotės. Suvartojamas papildų kiekis priklauso ir nuo vartojančiojo amžiaus, kiek daug žuvies produktų yra kasdieniame racione, kokio rezultato tikimasi ir t. t. Universalios rekomendacijos – 1–2 a. š. skystų žuvų taukų arba 4–8 kapsulės. Renkantis tarp skystų žuvų taukų ir kapsulių, efektyviau vartoti skystus papildus, tačiau bet kuriuo atveju verta atkreipti dėmesį į medžiagų koncentraciją. Per dieną suaugusiam žmogui reikėtų suvartoti bent 600 mg omega-3.
Vertėtų įsidėmėti, kad DHR padeda palaikyti smegenų funkciją, normalų regėjimą, o DHR kartu su EPR – normalią širdies veiklą. Teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250 mg EPR ir/arba DHR.